Για το νομοσχέδιο στην τροπολογία του κ. Κεγκέρογλου.
Με την κατάθεση στο Κοινοβούλιο βουλευτικής τροπολογίας – ανάσας για τους εποχικά ανέργους στον τουρισμό και με την προϋπόθεση ότι θα υπερψηφιστεί την Τρίτη προβλέπεται να επιδοτηθούν με 3 μήνες και 5 ημέρες (στην πράξη 3,5 μήνες με την αναλογία δώρου Χριστουγέννων) ανεξαρτήτως των όσων ορίζονται στον Ν.3986/11. Πρόκειται για το κρισιμότερο πρόβλημα για τον κλάδο αφού διασφαλίζεται η επιβίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων στον Τουρισμό τους δύσκολους μήνες του Χειμώνα. Η τότε μνημονιακή Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας θεώρησαν μυωπικά την ετήσια επιδότηση των εποχικά ανέργων ως προνομιακή μεταχείριση τους, θέτοντας πλαφόν- καταδίκη που οδηγούσε φέτος στην απώλεια των επιδομάτων ανεργίας τις επόμενες 2 τουριστικές περιόδους, με βαρύτατες συνέπειες στο παραγόμενο τουριστικό προϊόν αφού εξωθούσε στην αδυναμία επιβίωσης και στην έξοδο από το επάγγελμα το πλέον εκπαιδευμένο και παραγωγικό προσωπικό στον Τουρισμό. Υπάρχει χρόνος και ζητούμε να διορθωθεί το εδάφιο της τροπολογίας που ορίζει οροφή (οι απασχολούμενοι με ημέρες εργασίας από 150-179 ημέρες) με αποτέλεσμα να εξαιρεθούν της εθελοντικής ένταξης στην ρύθμιση όσοι υπερβούν τις 179 ημέρες λόγω της μεγάλης σαιζόν φέτος ειδικά στη Νότιο Ελλάδα (Κρήτη, Ρόδο). Το Υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ οφείλουν να αντιληφθούν ότι αντί εξαίρεσης πρέπει να θέσουν κίνητρα επιβράβευσης της δηλωμένης απασχόλησης στον κλάδο.Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη θετική συμβολή στην επίλυση του θέματος του Υφυπουργού Εργασίας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, των σχεδόν 30 βουλευτών που υπέγραψαν την τροπολογία, όσων θα την υπερψηφίσουν καθώς και όσων συνέβαλαν με ερωτήσεις, με παρεμβάσεις στο Κοινοβούλιο και τροπολογίες κ.α. όπως οι κ.κ. Κρεμαστινός, Μαρκογιανάκης, Κριτσωτάκης, Γιάννη Κεφελογιάννη και Ξανθό κ.α.. Επίσης και οι τροπολογίες που κατατέθηκαν από βουλευτές Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ που η κυβέρνηση καμιά δεν πήρε υπόψη της, για 15000€ ατομικό εισόδημα ή εξαίρεση τον εποχιακών από το καθεστώς τον 450 ημερών ανεργίας για το 2013 ή 400 το 2014, για να παίρνουν κανονικά το επίδομα ανεργίας χωρίς δικλίδες.
Το Σωματείο μας δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι θεωρεί τη λύση που προωθείται προσωρινή και θα αγωνιστεί στην πορεία για οριστική ανατροπή του Ν.3986/11 για το επίδομα ανεργίας.
Για το νομοσχέδιο στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατατέθηκε τροπολογία για κανονική επιδότηση και όχι 3,5 μήνες.
Αν πραγματικά θέλουν ας ψηφίσουν την τροπολογία για κανονική επιδότηση και όχι να μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια για 3,5 μήνες με δικλίδες.
Αυτή η τροπολογία είχε κατατεθεί παλιά πριν κατατεθεί η τοπολογία του κ. Κεγκέρογλου και ξανά κατατέθηκε.
Παρακάτω το δελτίο τύπου και το κείμενο όπως μας το έστειλαν.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά χορήγησης του επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους και εποχικούς πυροσβέστες.
Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατέθεσε σήμερα τροπολογία για την επαναφορά χορήγησης του επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους και εποχικούς πυροσβέστες για το διάστημα που δεν εργάζονται και είναι άνεργοι. Η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους είχε διακοπεί με τον μνημονιακό νόμο3986/2011, άρθρο 39.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αυτή την τροπολογία στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις» γιατί ο Υπουργός Εργασίας στο ίδιο νομοσχέδιο έχει καταθέσει αντίστοιχη τροπολογία, που κατά τη γνώμη μας δεν λύνει ολοκληρωμένα το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, που οι μνημονιακές κυβερνήσεις δημιούργησαν (καθώς επαναχορηγεί μόνο το μισό επίδομα ανεργίας και με δυσκολότερες προϋποθέσεις).
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τροπολογίας:
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗΣτην πρόταση νόμου Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις» Θέμα: «Επιδότηση ανεργίας εποχικά απασχολούμενων»
Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Σύμφωνα με το άρθρο 39 του μνημονιακού νόμου 3986/2011 για τις προϋποθέσεις επιδότησης, που εξειδικεύει εγκύκλιος του ΟΑΕΔ, η διάρκεια της επιδότησης εξαρτάται από τις μέρες επιδότησης του ανέργου κατά την προ της 01.01.2013 τετραετία, που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 450 ημέρες και από 01.01.2014 τις 400 ημέρες. Τούτο σημαίνει ότι πάρα πολλοί άνεργοι θα πάρουν κατά πολύ μειωμένο σε διάρκεια επίδομα ανεργίας, ίσως και καθόλου προϊόντος του χρόνου.
Την ώρα που το ποσοστό ανεργίας στη χώρα έχει φτάσει στο 30% και οι προβλέψεις όλων των ειδικών μιλούν για περαιτέρω αύξησή της, ο μνημονιακός νόμος 3986/2011 για τις προϋποθέσεις επιδότησης αφήνει ουσιαστικά χωρίς επίδομα ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενους, που χάνουν τη δουλειά τους καθώς η κρίση βαθαίνει. Το μέτρο θίγει ιδιαίτερα τους εποχικά εργαζόμενους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει ήδη συμπληρώσει, όπως είναι λογικό, το όριο των 450 ημερών, διότι εργάζονται ορισμένους μήνες του έτους και επιδοτούνται κάθε χρόνο, ανάλογα με τα ένσημά τους για τους υπόλοιπους.
Πρόκειται για μέτρο εξαθλίωσης των ανέργων, για καταστροφική ρύθμιση όσον αφορά στον οικογενειακό προϋπολογισμό χιλιάδων εποχιακά εργαζομένων, που φέρνει σε απόγνωση χιλιάδες υπαλλήλους που στηρίζουν την –κατά δήλωση της ίδιας της Κυβέρνησης - «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, τον Τουρισμό. Σε περιοχές της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες όπου ο τουρισμός αποτελεί την κυριότερη οικονομική και επαγγελματική δραστηριότητα, οι εργαζόμενοι βιώνουν τη μείωση των εισοδημάτων τους, ως αποτέλεσμα των μνημονιακών μέτρων και της συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου.
Από τη ρύθμιση θίγονται και οι εποχικοί Πυροσβέστες, των οποίων η πρόσληψη εγκρίθηκε στις 10-6-2013 και δεδομένων των γραφειοκρατικών διαδικασιών που έπρεπε να ακολουθήσουν της απόφασης, η έναρξη εργασίας ανεστάλη περαιτέρω, με αποτέλεσμα οι μήνες απασχόλησης να μην υπερβαίνουν τους 5. Πρόκειται για μια ακόμα πράξη απαξίωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, με ευθύνη των μνημονιακών κυβερνήσεων οι οποίες, παρόλα τα προβλήματα του Σώματος, δεν έχουν προχωρήσει στην ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό, υλικά μέσα και εξοπλισμό.
Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Άρθρο 1
«Στο τέλος της παραγράφου 8 του άρθρου 39 του Κεφαλαίου ΣΤ΄ του Ν.3986/2011 προστίθεται νέα παράγραφος ως εξής: Της ανωτέρω ρύθμισης εξαιρούνται οι εποχιακά εργαζόμενοι».
Αθήνα, 18-10-2013
Οι προτείνοντες βουλευτές
Ξανθός Ανδρέας, Γελαλής Δημήτρης, Γεροβασίλη Όλγα, Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη, Δερμιτζάκης Κωστής, Διακάκη Μαρία, Διαμαντόπουλος Βαγγέλης, Διώτη Ηρώ, Δούρου Ρένα, Δριτσέλη Παναγιώτα, Ζερδελής Ιωάννης, Θεοπεφτάτου Αφροδίτη, Ιγγλέζη Κατερίνα, Καλογερή Αγνή, Κανελλοπούλου Μαρία, Καραγιαννίδης Χρήστος, Καραγιουσούφ Αϊχάν, Καφαντάρη Χαρά, Κοδέλας Δημήτρης, Κοντονής Σταύρος, Κουρουμπλής Παναγιώτης, Κυριακάκης Βασίλης, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μητρόπουλος Αλέξης, Μιχαλάκης Νίκος, Μπάρκας Κώστας, Μπόλαρη Μαρία, Ουζουνίδου Ευγενία, Παναγούλης Στάθης, Πάντζας Γιώργος, Πετράκος Αθανάσιος, Σακοράφα Σοφία, Σαμοϊλης Στέφανος, Σταθάς Γιάννης, Σταμπουλή Αφροδίτη, Στρατούλης Δημήτρης, Κριτσωτάκης Μιχάλης,Γάκης Δημήτρης,Αγαθοπούλου Ειρήνη,Αμανατίδης Γιάννης, Αμανατίδου Λίτσα, Αποστόλου Βαγγέλης, Βαλαβάνη Νάντια, Βαμβακά Ευγενία , Βαρεμένος Γιώργος, Βούτσης Νίκος, Συρμαλένιος Νικόλαος, Τατσόπουλος Πέτρος, Τριανταφύλλου Μαρία, Τσίπρας Αλέξης, Τσουκαλάς Δημήτρης, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Χατζηλάμπρου Βασίλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου