Το σωματείο μας συμμετείχε στη Παγκρήτια Συνδιάσκεψη στο Ηράκλειο που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία μας με όλες τις περιφερειακές μας οργανώσεις στην Κρήτη με σκοπό να εκτιμηθεί η κατάσταση στον κλάδο μας και να συναποφασιστούν κοινές δράσεις υποστήριξης και αντιμετώπισης των προβλημάτων των εργαζομένων.
Η αγορά εργασίας στον Επισιτισμό – Τουρισμό είναι απολύτως απορυθμισμένη, η απώλεια κάθε προστατευτικού πλαισίου της Εργατικής Νομοθεσίας κατέστησε τους εργαζόμενους ανυπεράσπιστους απέναντι στις συχνά ασύδοτες διαθέσεις των εργοδοτών.
Καταγγέλθηκαν συνεχείς απολύσεις, ανασφάλιστη εργασία και επιδείνωση του φαινομένου των οφειλόμενων αποδοχών (μεγαλοξενοδόχος δηλώνει απροκάλυπτα πλέον, ότι θα καταβάλει μισθοδοσία στα πάνω από 20 ξενοδοχεία του ανά την Ελλάδα, από ..Αύγουστο και βλέπουμε!), υποκατάσταση θέσεων εργασίας από κάθε λογής ευέλικτες μορφές απασχόλησης (ψευδομαθητεία, "εξωτερικοί συνεργάτες", το σκανδαλώδες δωράκι 10.000 θέσεων υποτιθέμενης κατάρτισης στον ΣΕΤΕ κ.α.)
Στην πιο δεινή θέση βρίσκονται οι απασχολούμενοι στην Σίτιση όπου μετά την απώλεια της Κλαδικής Σύμβασης Επισιτισμού αποσαθρώθηκαν όχι μόνο οι αποδοχές τους αλλά και οι εργασιακές σχέσεις στον Τομέα.
Απασχολούνται σαν σύγχρονοι σκλάβοι, 12ωρα χωρίς ρεπό. Παλιά φορούσαν αλυσίδες, τώρα φοράμε γραβάτες
Από την αύξηση των τουριστικών μεγεθών που αναμένεται φέτος, δεν προοιωνίζεται τίποτε θετικό για την απασχόληση.
Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό πλήττονται βάναυσα και απειλούνται από την επερχόμενη απώλεια των επιδομάτων ανεργίας το Φθινόπωρο. Η Κυβέρνηση (έκανε ειδικά σεμινάρια στην Κίνα για να πετά πυροτεχνήματα) εκτός από ευχολόγια οφείλει να στηρίξει την επιβίωση των εργαζομένων.
Οι έλεγχοι ανύπαρκτοι – μηδαμινοί και η εργοδοσία εκβιάζει και απαιτεί σκλάβους στο όνομα της “ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας”!
Οι δηλώσεις από την συνάντηση των Υπουργών για το σχέδιο Άρτεμης με θέμα της πατάξεις της μαύρης εργασίας, ήταν ένα πυροτέχνημα όπως έχει αποδειχτεί μέχρι τώρα, από τις συσκέψεις και δελτία τύπου αλλά στην ουσία, τίποτα. Το τοπικό ΙΚΑ αποδυναμώνεται, την ΕΥΠΕΑ την κατάργησαν, η ΣΕΠΕ δυο άτομα, Οικονομική Αστυνομία ανύπαρκτη στη επαρχία, η τουριστική Αστυνομία χωρίς πλήρης οργάνωση. Όλοι οι έλεγχοι γίνονται κατά 90% μόνο στην πόλη του Ρεθύμνου, λόγο έληψει οχημάτων και υπαλλήλων όσο συχνά γίνονται.
Στην εργατική διαφορά του Γ. Γραμματέας μας στα Χανιά, κατάργησαν την ειδικότητα του μπάρμαν (ότι δεν υφίσταται στην επιχείρηση η ανάλογη θέση απασχόλησης από την περσινή σεζόν)!
Τι είδους τουρισμό θέλομε επιδοτούμενο (ΕΣΠΑ ή πρόσληψη με απαλλαγή εισφορών κλπ) ή με ότι πραγματικά χρειάζεται για να γίνει πιο ανταγωνιστικός. Επαγγελματίες με κατάρτιση και μόρφωση στο αντικείμενο ή φτηνά εργατικά χέρια με ότι αυτό συνεπάγεται;
Οι εργαζόμενοι μαζί με τα σωματεία, τα συνδικάτα του κλάδου πρέπει να σταθούν όρθιοι από τις διαλυτικές συνέπειες της κρίσης για να μην χάσουμε αυτά που έχουμε κερδίσει και να χτίσουμε κοινωνικές γέφυρες στη βάση της αλληλεγγύης και της ελαχιστοποίησης του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας που απειλούνται.
Όλοι η εργατική διαφορά εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου