Υπάρχουν και οικονομικά κίνητρα για την τήρηση αυτών των υποχρεώσεων: η απώλεια ενός πολύτιμου εργαζόμενου λόγω τραυματισμού, εκτός του ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία της επιχείρησης, κοστίζει επίσης σε χρήμα για την πρόσληψη και την εκπαίδευση αντικαταστάτη.
Σε περίοδο αιχμής, ο σεφ ενός εστιατορίου με ετήσιο τζίρο € 200.000 γλίστρησε σε δάπεδο που είχε υποστεί φθορές. Δεν υπήρχαν άλλοι διαθέσιμο σεφ για να τον αντικαταστήσουν άμεσα με αποτέλεσμα την απώλεια €11.830. Τα περισσότερα ατυχήματα είναι δυνατό να προληφθούν με ορθή διαχείριση και εποπτεία σε συνδυασμό με αποτελεσματική εκπαίδευση. Η πρόληψη των ατυχημάτων συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι της διοίκησης μιας επιτυχημένης επιχείρησης. Οι εργοδότες μπορούν να προλάβουν την πλειονότητα των τραυματισμών και των ασθενειών στο χώρο εργασίας, εάν προσδιορίσουν και, στη συνέχεια, εξαλείψουν ή, τουλάχιστον, ελαχιστοποιήσουν, τους κινδύνους στο χώρο εργασίας.
Πώς μπορώ να παραμείνω αφαλής στο χώρο εργασίας;
- ολισθήσεις, παραπατήματα και πτώσεις
- εξοπλισμός κοπής και μαχαίρια
- εγκαύματα και ζεματίσματα
- χειρωνακτική διακίνηση και μυοσκελετικές παθήσεις
- θόρυβος
- επικίνδυνες ουσίες
- πεπιεσμένο αέριο χρησιμοποιούμενο σε συσκευές αναρρόφησης ποτών
- εργασία σε θερμό εργασιακό περιβάλλον
- κίνδυνοι πυρκαγιάς
- ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι
Ολισθήσεις, παραπατήματα και πτώσεις
- Εκτιμήστε τον κίνδυνο βάσει της συγκεκριμένης κατάστασης, εφαρμόστε σχέδιο για την εξάλειψη ή τη μείωσή του και ενημερώστε σχετικά το προσωπικό
- Φροντίστε για τη σωστή εσωτερική τακτοποίηση των χώρων εργασίας και των προσβάσεων σε αυτούς και απομακρύνετε τυχόν εμπόδια.
- Χρησιμοποιείτε κατάλληλα υποδήματα.
- Βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλος ο φωτισμός.
- Κλείνετε τις πόρτες του φούρνου, του πλυντηρίου πιάτων και των ντουλαπιών.
- Περπατάτε – μην τρέχετε.
- Οι φορητές κλίμακες πρέπει να είναι αρκετά ψηλές για την εκτέλεση της εργασίας, το δε υψηλότερο και χαμηλότερο άκρο των πλευρικών στοιχείων τους πρέπει να είναι εξοπλισμένα με αντιολισθητικό προστατευτικό κάλυμμα. Μην χρησιμοποιείτε ακατάλληλα υποκατάστατα της φορητής κλίμακας όπως καρέκλες, κιβώτια ή βαρέλια.
- Το κλιμακοστάσιο πρέπει να φωτίζεται καλά και να είναι εξοπλισμένο με στέρεες χειρολαβές.
- Χρησιμοποιείτε αντιολισθητικούς τάπητες.
- Παρέχετε σήμανση ασφαλείας ώστε να υπενθυμίζετε τους κινδύνους στο προσωπικό.
- Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε περιοχές εκτός οπτικού πεδίου, όπως ψυγεία, ψυχόμενους και αποθηκευτικούς χώρους, σημεία φόρτωσης και την περιοχή πίσω από το μπαρ.
Εξοπλισμός κοπής και μαχαίρια
- Εκτιμήστε τον κίνδυνο βάσει της συγκεκριμένης κατάστασης, εφαρμόστε σχέδιο για την εξάλειψη ή τη μείωσή του και ενημερώστε σχετικά το προσωπικό
- Τα μαχαίρια πρέπει να είναι κοφτερά και να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Πλένετέ τα χωριστά.
- Χρησιμοποιείτε το αντίστοιχο για κάθε εργασία μαχαίρι.
- Χρησιμοποιείτε κατάλληλη αντιολισθητική επιφάνεια κοπής.
- Τα μαχαίρια πρέπει να φυλάσσονται σε βάση για μαχαίρια, κατάλληλη μαχαιροθήκη ή επιτοίχια μαγνητική ταινία στήριξης.
- Εκπαιδεύετε τους εργαζόμενους στην ασφαλή χρήση των συσκευών.
- Βεβαιωθείτε ότι όλες οι συσκευές διαθέτουν προστατευτικά περιβλήματα, τα οποία χρησιμοποιούν όλοι οι εργαζόμενοι, όταν χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό. Στις μηχανές τεμαχισμού τροφίμων σε φέτες, πρέπει να παρέχεται προστατευτικό περίβλημα αντίχειρα και συσκευή τεμαχισμού για τις τελευταίες φέτες.
- Η πρόσβαση στα κουμπιά διακοπής λειτουργίας πρέπει να είναι εύκολη.
- Εκτιμήστε τον κίνδυνο βάσει της συγκεκριμένης κατάστασης, εφαρμόστε σχέδιο για την εξάλειψη ή τη μείωσή του και ενημερώστε σχετικά το προσωπικό
- Χρησιμοποιείτε δίσκο ή τροχήλατο τραπεζάκι για το σερβίρισμα καυτών υγρών, πιάτων ή μαγειρικών σκευών.
- Προειδοποιήστε το προσωπικό εξυπηρέτησης και τους πελάτες για τυχόν καυτά πιάτα.
- Εγκαταστήστε παράθυρα στην πόρτα της κουζίνας για την ασφαλή δίοδο του προσωπικού εξυπηρέτησης.
- Εκπαιδεύετε τους εργαζόμενους στις ορθές τεχνικές χειρισμού καυτών αντικειμένων, όπως πώς να ανοίγουν το καπάκι ενός σκεύους διατηρώντας το μακριά από το σώμα.
- Τοποθετείτε τα μαγειρικά σκεύη κατά τρόπο ώστε οι λαβές τους να είναι στραμμένες προς το εσωτερικό της εστίας.
- Σηκώνετε τα καυτά αντικείμενα χρησιμοποιώντας στεγνά υφάσματα.
- Χρησιμοποιείτε αυτόματες συσκευές ανύψωσης των καλαθιών.
- Αφήστε το καυτό λάδι ή λίπος να κρυώσει στη διάρκεια της νύχτας προτού το πετάξετε.
- Βεβαιωθείτε ότι τα δοχεία είναι αρκετά μεγάλα και αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες.
- Φοράτε κατάλληλο προσωπικό προτατευτικό εξοπλισμό.
Χειρωνακτική διακίνηση και μυοσκελετικές παθήσεις
- Αξιολογήστε όλους τους χώρους εργασίας προκειμένου να προσδιορίσετε τους κινδύνους που μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση ΜΣΠ και, κυρίως, για να διαπιστώσετε αν είναι δυνατόν να αποφευχθεί η άρση και η μεταφορά φορτίων.
- Χρησιμοποιείτε μηχανικά βοηθήματα όπου είναι δυνατόν, όπως τετράτροχα ή δίτροχα χειροκίνητα αμαξίδια.
- Φροντίστε ώστε να προσαρμοστεί δεόντως η σχεδίαση του χώρου εργασίας σε συνεννόηση με τους υπαλλήλους και βεβαιωθείτε ότι οι υπάλληλοι λαμβάνουν οδηγίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης των μηχανικών βοηθημάτων.
- Κατά την άρση ή τη μεταφορά φορτίων, κρατάτε το φορτίο όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σώμα σας.
- Αγοράζετε ελαφρύτερα φορτία και μικρότερες ποσότητες από τους προμηθευτές σας.
- Φροντίστε για την ασφαλή τοποθέτηση του φορτίου στα ράφια.
- Εκτιμήστε τον κίνδυνο βάσει της συγκεκριμένης κατάστασης, εφαρμόστε σχέδιο για την εξάλειψη ή τη μείωσή του και ενημερώστε σχετικά το προσωπικό
- Απομακρύνετε οποιονδήποτε επικίνδυνο θόρυβο από το χώρο εργασίας.
- Φοράτε κατάλληα προστατευτικά μέσα κατά του θορύβου.
- Εκτιμήστε τον κίνδυνο βάσει της συγκεκριμένης κατάστασης, εφαρμόστε σχέδιο για την εξάλειψη ή τη μείωσή του και ενημερώστε σχετικά το προσωπικό
- Οι παράγοντες καθαρισμού πρέπει να φυλάσσονται μόνο μέσα σε δοχεία των οποίων το σχήμα ή η ονομασία καθιστά σαφές ότι το περιεχόμεό τους δεν πρέπει να συγχέεται με τροφή. Τα δοχεία στα οποία φυλάσσονται οι παράγοντες καθαρισμού πρέπει να σημαίνονται κατά τρόπο ώστε να μπορούν όλοι οι χρήστες να αναγνωρίζουν τον κίνδυνο.
- Όταν χρησιμοποιείτε επικίνδυνους παράγοντες καθαρισμού, πρέπει να φοράτε προστατευτικό εξοπλισμό. Ο προσωπικός προστατευτικός εξοπλισμός πρέπει να περιλαμβάνει προστατευτικές μάσκες ή γυαλιά ασφαλείας, ενδεχομένως μέσα προστασίας της αναπνοής, προστατευτικά γάντια, ποδιά και μπότες ασφαλείας από ελαστικό.
- Πρέπει να παρέχονται οδηγίες χρήσης που να ορίζουν τους κινδύνους που εγκυμονούν οι επικίνδυνοι παράγοντες καθαρισμού για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθώς επίσης τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και οι κανόνες συμπεριφοράς.
- Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία των εργαζομένων από τον "καπνό από δεύτερο χέρι" είναι η δημιουργία χώρων στους οποίους απαγορεύεται το κάπνισμα. Εάν δεν είναι δυνατό αυτό, ένα καλό σύστημα εξαερισμού είναι δυνατό να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.
- Εντοπίστε τους κινδύνους και διενεργήστε εκτίμηση των κινδύνων για όσα άτομα εισέρχονται ή εργάζονται σε κελάρια. Ο εργοδότης πρέπει να βοηθήσει το προσωπικό να κατανοήσει τους ειδικούς κινδύνους που σχετίζονται με το αέριο.
- Εγκαταστήστε νέους υποδοχείς διοξειδίου του άνθρακα στο επίπεδο του εδάφους σε ανοιχτή περιοχή. Όπου είναι δυνατό, μετεγκαταστήστε τους υπάρχοντες σταθμούς πλήρωσης πάνω από το επίπεδο του εδάφους.
- Όπου ενδέχεται να υπάρξει σημαντική διαρροή περίσσειας αερίου, φροντίστε να υπάρχει κατάλληλος αερισμός ώστε να διατηρήσετε ασφαλή την ατμόσφαιρα και εγκαταστήστε σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης αερίων με προειδοποιητικό συναγερμό. Το σύστημα αυτό πρέπει να λειτουργεί σε συνεχή βάση και να έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προειδοποιεί ένα άτομο με ακουστικό ή οπτικό σήμα συναγερμού προτού εισέλθει στην περιοχή κινδύνου.
- Τοποθετείτε κατάλληλη προειδοποιητική σήμανση γύρω από τις περιοχές όπου ενδέχεται να παρατηρηθούν υψηλές συγκεντρώσεις του αερίου.
- Φροντίστε ώστε να είναι κατάλληλος ο φωτισμός.
- Η πρόσβαση σε χώρους που τελούν υπό περιορισμό πρέπει να επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στο προσωπικό που έχει οριστεί για αυτόν το σκοπό. Οι υπάλληλοι που χειρίζονται τις εγκαταστάσεις διανομής αερίου πρέπει να εκπαιδεύονται κατάλληλα ώστε να τηρούν τις οδηγίες των προμηθευτών.
- Πραγματοποιήστε ειδικές ρυθμίσεις για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και εκπαιδεύστε τους εργαζόμενους στις αντίστοιχες διαδικασίες.
- Η παροχή πρέπει να ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε ο αριθμός και το μέγεθος των φιαλών πεπιεσμένου αερίου να διατηρούνται στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο.
- Επιθεωρείτε και συντηρείτε το σύνολο των σωλήνων, συστημάτων σωλήνων και εξαρτημάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα και συντηρείτε το σύστημα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Πρέπει να διενεργείται ετήσια επιθεώρηση από ανάδοχο με επαγγελματική γνώση του αντικειμένου.
- Εκτιμήστε τον κίνδυνο βάσει της συγκεκριμένης κατάστασης, εφαρμόστε σχέδιο για την εξάλειψη ή τη μείωσή του και ενημερώστε σχετικά το προσωπικό
- Εγκαταστήστε σύστημα γενικού εξαερισμού. Ο κλιματισμός του χώρου ή ο τοπικός εξαερισμός με ψυχρό αέρα ίσως είναι χρήσιμοι. Στις επαγγελματικές κουζίνες, ο αερισμός εκτόπισης είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση τη θερμοκρασίας και τον περιορισμό του καπνού μαγειρέματος που περιέχει επικίνδυνες ουσίες.
- Χρησιμοποιείτε επαγωγικό μαγείρεμα, δηλαδή μαγείρεμα με "ψυχρή θερμότητα" βασισμένο στη χρήση μαγνητικών πεδίων. Δεν υπάρχει ανοιχτή φλόγα.
- Μειώστε την υγρασία χρησιμοποιώντας σύστημα κλιματισμού και αφυγραντήρες και ελαττώνοντας τις πηγές υγρασίας, παραδείγματος χάριν τα ανοιχτά υδατόλουτρα, τις ανοιχτές σωληνώσεις και τις βάνες ατμού που παρουσιάζουν διαρροή.
- Ο εγκλιματισμός μπορεί να μειώσει τη θερμική επιβάρυνση.
- Επιτρέπετε διαλείμματα σε ψυχρότερα σημεία ώστε να μειωθούν οι θερμικές παρενοχλήσεις.
- Στα θερμά εργασιακά περιβάλλοντα, πρέπει να περιορίζονται οι απαιτήσεις σε μυϊκή δύναμη ώστε να αποφεύγεται ο άσκοπος χειρωνακτικός χειρισμός.
- Φροντίστε ώστε να υπάρχει δροσερό πόσιμο νερό κοντά στο χώρο εργασίας έτσι ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να αναπληρώνουν την απώλεια υγρών.
- Φοράτε προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό. Πρέπει να παρέχονται δροσερά και άνετα ρούχα, κατασκευασμένα από υλικό που αναπνέει, όπως για παράδειγμα το βαμβάκι, ώστε να κινούνται ελεύθερα οι εργαζόμενοι και να εξατμίζεται ο ιδρώτας.
- Ενημερώστε τους υπαλλήλους σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η εργασία σε θερμό εργασιακό πειβάλλον και σχετικά με τα οφέλη της διεξαγωγής κατάλληλων ελέγχων και της χρήσης κατάλληλων εργασιακών πρακτικών.
- Εκτιμήστε τον κίνδυνο βάσει της συγκεκριμένης κατάστασης, εφαρμόστε σχέδιο για την εξάλειψη ή τη μείωσή του και ενημερώστε σχετικά το προσωπικό
- Διατηρείτε τον ηλεκτρικό εξοπλισμό σε καλή κατάσταση και ελέγχετέ τον σε τακτική βάση.
- Εξοπλίστε τις φριτέζες με θερμοστάτες, ώστε να αποφύγετε την υπερθέρμανση.
- Καθαρίζετε τα φίλτρα συγκράτησης λιπαρών ουσιών, τους απορροφητήρες και τα φίλτρα τους.
- Επισημαίνετε τις οδούς διαφυγής και τις εξόδους κινδύνου και απομακρύνετε τυχόν εμπόδια από αυτές.
- Εφοδιαστείτε με πυροσβεστήρες και ελέγχετέ τους σε τακτική βάση.
- Εγκαταστήστε αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης και σύστημα ψεκασμού ύδατος.
- Βεβαιωθείτε ότι οι υπάλληλοι συμμετέχουν στην εκπαίδευση πυρασφάλειας.
- Το 47,5% των εργαζομένων εργάζονται 10 ώρες ή περισσότερο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Οι υπάλληλοι εργάζονται κατά μέσο όρο 43,4 ώρες την εβδομάδα.
- Το 71% αυτών εργάζονται το απόγευμα, μεταξύ 6.00 μμ και 10.00 μμ.
- Το 45% εργάζονται τη νύχτα, μεταξύ 10.00 μμ και 5.00 πμ.
- Το 83% εργάζονται το Σάββατο και το 69% την Κυριακή.
- Το 36% λένε ότι οι ώρες εργασίας τους δεν ταιριάζουν με τις οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις τους.
- Εκτιμήστε τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια εντός του χώρου εργασίας και ακολούθως, όπου είναι δυνατό, βελτιώστε τα πρότυπα εργασίας.
- Μειώστε τις υπερωρίες και το ακανόνιστο ωράριο.
- Εισαγάγετε το ευέλικτο ωράριο και την παιδική μέριμνα ώστε να βοηθήσετε τους εργαζόμενους να επιτύχουν την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
- Πειρορίστε τον φόρτο εργασίας αναδιανέμοντας καθήκοντα.
- Ενθαρρύνετε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων.
- Βελτιώστε την ασφάλεια των εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με πελάτες και εκπαιδεύστε τους στο χειρισμό δύσκολων και επιθετικών πελατών.
Πηγή Τομέας των ξενοδοχείων και των εστιατορίων (HORECA)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου