Καλώς ορίσατε στο ιστολόγιο του Σωματείου Ξεν/λήλων και Υπαλλήλων Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Ρεθύμνου.


Τι κάνω όταν έχω πρόβλημα με την δουλειά μου.

Όταν έχεις πρόβλημα με την δουλειά, μερικοί κανόνες.

* Γίνεσαι μέλος του Σωματείου αν δεν είσαι,
* Δεν χάνεις την ιδιοσυγκρασία σου,
* Δεν παραιτείσαι,
* Είσαι ψύχραιμος,
* Κράτησε σημειώσεις τι έχει συμβεί και τι συμβαίνει,
* Έρχεσαι σε επαφή με το Σωματείο σου όσο το δυνατόν συντομότερο,
* Δεν υπογράφεις κανένα χαρτί ή γράφεις ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΟΥ και μετά η υπογραφή.
* Μην υπογράφεται ποτέ χαρτί το οποίο δεν λαμβάνεται αντίγραφο.
Πρόβλημα στην εργασία; ανώνυμα μέσω τηλεφώνου στο Σ.ΕΠ.Ε. 15512, ΣΔΟΕ τηλ. καταγγελιών 1517, 2103375276, 2103427367, 2103424390 (Email καταγγελιών) Οικονομική Αστυνομία 11012, 2106476434, 2106476000(Email καταγγελιών)

Η Κ.Σ.Σ.Ε. μας δεν έχει αλλάξει. Ισχύει ότι ίσχυε και πέρυσι μέχρι 31.12.2013

Μην υπογράφετε άλλες συμβάσεις κατώτερες από της μέχρι σήμερα που είχατε, χάνεται την προϋπηρεσία και όλα τα δικαιώματα σας σαν παλιός εργαζόμενος.

Καταγγελίες για κάθε άτομο που δουλεύει μαύρα. Στο Σ.ΕΠ.Ε., ΙΚΑ, κ.λπ.. Τα δικά μας χρήματα χάνονται από τις εισφορείς!!

ΑΠΕΡΓΙΕΣ-ΣΥΓΚΕΤΡΩΣΕΙΣ

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Πρόληψη ατυχημάτων στον τομέα των ξενοδοχείων και των εστιατορίων (HORECA).

Οι εργοδότες έχουν τη νομική και ηθική υποχρέωση να διατηρούν ασφαλή και υγιή το χώρο εργασίας.

 Υπάρχουν και οικονομικά κίνητρα για την τήρηση αυτών των υποχρεώσεων: η απώλεια ενός πολύτιμου εργαζόμενου λόγω τραυματισμού, εκτός του ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία της επιχείρησης, κοστίζει επίσης σε χρήμα για την πρόσληψη και την εκπαίδευση αντικαταστάτη.
 

Μεγάλες οικονομικές απώλειες μετά από ατύχημα σε περίοδο αιχμής

Σε περίοδο αιχμής, ο σεφ ενός εστιατορίου με ετήσιο τζίρο € 200.000 γλίστρησε σε δάπεδο που είχε υποστεί φθορές. Δεν υπήρχαν άλλοι διαθέσιμο σεφ για να τον αντικαταστήσουν άμεσα με αποτέλεσμα την απώλεια €11.830. Τα περισσότερα ατυχήματα είναι δυνατό να προληφθούν με ορθή διαχείριση και εποπτεία σε συνδυασμό με αποτελεσματική εκπαίδευση. Η πρόληψη των ατυχημάτων συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι της διοίκησης μιας επιτυχημένης επιχείρησης. Οι εργοδότες μπορούν να προλάβουν την πλειονότητα των τραυματισμών και των ασθενειών στο χώρο εργασίας, εάν προσδιορίσουν και, στη συνέχεια, εξαλείψουν ή, τουλάχιστον, ελαχιστοποιήσουν, τους κινδύνους στο χώρο εργασίας.
Πώς μπορώ να παραμείνω αφαλής στο χώρο εργασίας;
    1. ολισθήσεις, παραπατήματα και πτώσεις
    2. εξοπλισμός κοπής και μαχαίρια
    3. εγκαύματα και ζεματίσματα
    4. χειρωνακτική διακίνηση και μυοσκελετικές παθήσεις
    5. θόρυβος
    6. επικίνδυνες ουσίες
    7. πεπιεσμένο αέριο χρησιμοποιούμενο σε συσκευές αναρρόφησης ποτών
    8. εργασία σε θερμό εργασιακό περιβάλλον
    9. κίνδυνοι πυρκαγιάς
    10. ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι
Νομοθεσία

Οι εργαζόμενοι προστατεύονται από την οδηγία 89/391/ΕΕ(οδηγία-πλαίσιο). Βασική αρχή της οδηγίας είναι η πρόληψη των κινδύνων. Απαιτεί από τους εργοδότες να διενεργούν εκτίμηση των κινδύνων, επιβάλλοντας τους παράλληλα τη γενική υποχρέωση να εξασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους στην εργασία. Η οδηγία πλαίσιο συμπληρώνεται από ξεχωριστές οδηγίες, όπως για παράδειγμα η οδηγία για το χρόνο εργασίας, η οδηγία 89/654/ΕΚ για το χώρο εργασίας και η οδηγία 2003/10/ΕΚ για το θόρυβο.



Ολισθήσεις, παραπατήματα και πτώσεις
Οι ολισθήσεις, τα παραπατήματα και οι πτώσεις είναι η συνηθέστερη αιτία ατυχημάτων στον τομέα των ξενοδοχείων και των εστιατορίων (HORECA), κυρίως στις κουζίνες. Προκαλούνται κυρίως από επιφάνειες οι οποίες γίνονται ολισθηρές από νερό, υπολείμματα τροφών ή λάδι. Η χρήση ακατάλληλων υποδημάτων επαυξάνει τον κίνδυνο. Το γρήγορο βάδισμα ή το τρέξιμο, η διάσπαση της προσοχής και η αδυναμία στήριξης στις χειρολαβές κλίμακας αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο.
Τι μπορεί να γίνει;
  • Εκτιμήστε τον κίνδυνο βάσει της συγκεκριμένης κατάστασης, εφαρμόστε σχέδιο για την εξάλειψη ή τη μείωσή του και ενημερώστε σχετικά το προσωπικό
  • Φροντίστε για τη σωστή εσωτερική τακτοποίηση των χώρων εργασίας και των προσβάσεων σε αυτούς και απομακρύνετε τυχόν εμπόδια.
  • Χρησιμοποιείτε κατάλληλα υποδήματα. 
  • Βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλος ο φωτισμός.
  • Κλείνετε τις πόρτες του φούρνου, του πλυντηρίου πιάτων και των ντουλαπιών.
  • Περπατάτε – μην τρέχετε.
  • Οι φορητές κλίμακες πρέπει να είναι αρκετά ψηλές για την εκτέλεση της εργασίας, το δε υψηλότερο και χαμηλότερο άκρο των πλευρικών στοιχείων τους πρέπει να είναι εξοπλισμένα με αντιολισθητικό προστατευτικό κάλυμμα. Μην χρησιμοποιείτε ακατάλληλα υποκατάστατα της φορητής κλίμακας όπως καρέκλες, κιβώτια ή βαρέλια.
  • Το κλιμακοστάσιο πρέπει να φωτίζεται καλά και να είναι εξοπλισμένο με στέρεες χειρολαβές. 
  • Χρησιμοποιείτε αντιολισθητικούς τάπητες.
  • Παρέχετε σήμανση ασφαλείας ώστε να υπενθυμίζετε τους κινδύνους στο προσωπικό.
  • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε περιοχές εκτός οπτικού πεδίου, όπως ψυγεία, ψυχόμενους και αποθηκευτικούς χώρους, σημεία φόρτωσης και την περιοχή πίσω από το μπαρ.
Μια 16χρονη κοπέλα προσλήφθηκε σε ταχυφαγείο (φαστ-φουντ) για να τηγανίζει πατάτες σε συσκευή τηγανίσματος. Η κοπέλα γλίστρησε σε νερό που έσταζε από μια παγομηχανή και, ενστικτωδώς, τέντωσε το χέρι της για να ισορροπήσει. Δυστυχώς, το χέρι της βυθίστηκε στη φριτέζα, η οποία περιείχε λάδι σε θερμοκρασία 180°C, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά εγκαύματα στο αριστερό της χέρι και βραχίονα.

Εξοπλισμός κοπής και μαχαίρια
Οι μηχανές τεμαχισμού τροφίμων σε φέτες, οι μηχανές κοπής κιμά, οι αναμεικτήρες και τα μαχαίρια χρησιμοποιούνται ευρύτατα στις επαγγελματικές κουζίνες. Οι περισσότεροι τραυματισμοί σε μια κουζίνα έχουν να κάνουν με κοψίματα, είτε κατά τη χρήση των εργαλείων είτε κατά τον καθαρισμό τους.
Τι μπορεί να γίνει;
  • Εκτιμήστε τον κίνδυνο βάσει της συγκεκριμένης κατάστασης, εφαρμόστε σχέδιο για την εξάλειψη ή τη μείωσή του και ενημερώστε σχετικά το προσωπικό
  • Τα μαχαίρια πρέπει να είναι κοφτερά και να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Πλένετέ τα χωριστά.
  • Χρησιμοποιείτε το αντίστοιχο για κάθε εργασία μαχαίρι.
  • Χρησιμοποιείτε κατάλληλη αντιολισθητική επιφάνεια κοπής.
  • Τα μαχαίρια πρέπει να φυλάσσονται σε βάση για μαχαίρια, κατάλληλη μαχαιροθήκη ή επιτοίχια μαγνητική ταινία στήριξης.
  • Εκπαιδεύετε τους εργαζόμενους στην ασφαλή χρήση των συσκευών.
  • Βεβαιωθείτε ότι όλες οι συσκευές διαθέτουν προστατευτικά περιβλήματα, τα οποία χρησιμοποιούν όλοι οι εργαζόμενοι, όταν χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό. Στις μηχανές τεμαχισμού τροφίμων σε φέτες, πρέπει να παρέχεται προστατευτικό περίβλημα αντίχειρα και συσκευή τεμαχισμού για τις τελευταίες φέτες.
  • Η πρόσβαση στα κουμπιά διακοπής λειτουργίας πρέπει να είναι εύκολη.
Εγκαύματα και ζεματίσματα
Τι μπορεί να γίνει;
  • Εκτιμήστε τον κίνδυνο βάσει της συγκεκριμένης κατάστασης, εφαρμόστε σχέδιο για την εξάλειψη ή τη μείωσή του και ενημερώστε σχετικά το προσωπικό
  • Χρησιμοποιείτε δίσκο ή τροχήλατο τραπεζάκι για το σερβίρισμα καυτών υγρών, πιάτων ή μαγειρικών σκευών.
  • Προειδοποιήστε το προσωπικό εξυπηρέτησης και τους πελάτες για τυχόν καυτά πιάτα. 
  • Εγκαταστήστε παράθυρα στην πόρτα της κουζίνας για την ασφαλή δίοδο του προσωπικού εξυπηρέτησης.
  • Εκπαιδεύετε τους εργαζόμενους στις ορθές τεχνικές χειρισμού καυτών αντικειμένων, όπως πώς να ανοίγουν το καπάκι ενός σκεύους διατηρώντας το μακριά από το σώμα.
  • Τοποθετείτε τα μαγειρικά σκεύη κατά τρόπο ώστε οι λαβές τους να είναι στραμμένες προς το εσωτερικό της εστίας.
  • Σηκώνετε τα καυτά αντικείμενα χρησιμοποιώντας στεγνά υφάσματα.
Το καυτό λάδι αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν φριτέζες. Οι εργαζόμενοι μπορεί να υποστούν σοβαρά εγκαύματα αν χρησιμοποιούν το λάδι ή το λίπος ενώ είναι ακόμη ζεστά ή αν δεν χρησιμοποιούν τον σωστό εξοπλισμό.
Τι μπορεί να γίνει για τον ασφαλή χειρισμό μιας φριτέζας;
  • Χρησιμοποιείτε αυτόματες συσκευές ανύψωσης των καλαθιών.
  • Αφήστε το καυτό λάδι ή λίπος να κρυώσει στη διάρκεια της νύχτας προτού το πετάξετε. 
  • Βεβαιωθείτε ότι τα δοχεία είναι αρκετά μεγάλα και αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες. 
  • Φοράτε κατάλληλο προσωπικό προτατευτικό εξοπλισμό.

Χειρωνακτική διακίνηση και μυοσκελετικές παθήσεις
Πολλές δραστηριότητες του τομέα αυτού περιλαμβάνουν τη χειρωνακτική διακίνηση: η άρση γεμάτων μαγειρικών σκευών και φορτωμένων δίσκων, η μεταφορά πιάτων κατά στοίβες, το σκύψιμο στις φριτέζες για τον καθαρισμό τους και η χρήση ηλεκτρικής σκούπας. Ένας τραυματισμός μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός μόνο σοβαρού ατυχήματος, αλλά τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιου στρες και έντασης. Η άρση και η μεταφορά βαριών αντικειμένων αποτελεί βασική αιτία της οσφυαλγίας, ενώ οι δραστηριότητες που απαιτούν μυϊκή δύναμη ή η επαναλαμβανόμενη εργασία και η κακή στάση του σώματος συνδέονται με τραυματισμούς των άνω άκρων.
Οι μυοσκελετικές παθήσεις (ΜΣΠ) που οφείλονται σε τραυματισμούς λόγω χειρωνακτικής διακίνησης και σε επαναλαμβανόμενη εργασία είναι ευρέως διαδεδομένες στον τομέα των ξενοδοχείων και των εστιατορίων (HORECA). Οι ΜΣΠ είναι βλάβες σωματικών δομών όπως οι μύες, οι αρθρώσεις, οι τένοντες, οι σύνδεσμοι και τα νεύρα, οι οποίες σχετίζονται με την εργασία. Οι περισσότερες ΜΣΠ που σχετίζονται με την εργασία είναι σωρευτικές παθήσεις που οφείλονται στην επαναλαμβανόμενη έκθεση σε καταπονήσεις υψηλής ή χαμηλής έντασης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, οι ΜΣΠ μπορούν επίσης να είναι οξείς τραυματισμοί, π.χ. κατάγματα, που επήλθαν κατά τη διάρκεια ατυχήματος. Οι παθήσεις αυτές προσβάλλουν κυρίως τη ράχη, τον αυχένα, τους ώμους και τα άνω άκρα, αλλά μπορεί να εκδηλωθούν και στα κάτω άκρα.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα των ξενοδοχείων και των εστιατορίων (HORECA) ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ΜΣΠ, καθώς η δουλειά τους σ,υχνά απαιτεί παρατεταμένη ορθοστασία και ακατάλληλες στάσεις του σώματος. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα προϋποθέτει μεγάλη μυϊκή δύναμη, προκαλεί στρες και συνεπάγεται πολλές ώρες εργασίας. Τέλος, στον τομέα αυτό απασχολούνται πολλοί εποχιακοί και νέοι εργαζόμενοι οι οποίοι είτε δεν έχουν χρόνο να προσαρμοστούν ή δεν είναι συνηθισμένοι στη συγκεκριμένη δουλειά.
Τι μπορεί να γίνει;
  • Αξιολογήστε όλους τους χώρους εργασίας προκειμένου να προσδιορίσετε τους κινδύνους που μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση ΜΣΠ και, κυρίως, για να διαπιστώσετε αν είναι δυνατόν να αποφευχθεί η άρση και η μεταφορά φορτίων.
  • Χρησιμοποιείτε μηχανικά βοηθήματα όπου είναι δυνατόν, όπως τετράτροχα ή δίτροχα χειροκίνητα αμαξίδια.
  • Φροντίστε ώστε να προσαρμοστεί δεόντως η σχεδίαση του χώρου εργασίας σε συνεννόηση με τους υπαλλήλους και βεβαιωθείτε ότι οι υπάλληλοι λαμβάνουν οδηγίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης των μηχανικών βοηθημάτων.
  • Κατά την άρση ή τη μεταφορά φορτίων, κρατάτε το φορτίο όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σώμα σας.
  • Αγοράζετε ελαφρύτερα φορτία και μικρότερες ποσότητες από τους προμηθευτές σας. 
  • Φροντίστε για την ασφαλή τοποθέτηση του φορτίου στα ράφια.
 
Θόρυβος
Οι θορυβώδεις μαγειρικές διεργασίες, οι ηχητικές ενδείξεις που εκπέμπουν οι διάφορες συσκευές, τα πλυντήρια πιάτων, ο ηλεκτρικός εξοπλισμός, ο εξαερισμός, οι μηχανές αλέσματος καφέ, οι δραστηριότητες τακτοποίησης του χώρου, τα πλυντήρια ρούχων, η μουσική στα μπαρ και, φυσικά, οι συζητήσεις των συναδέλφων ή των πελατών αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εργασίας στον τομέα των ξενοδοχείων και των εστιατορίων (HORECA). Ενδέχεται να έχετε πρόβλημα θορύβου στο χώρο εργασίας σας, εάν πρέπει να αυξήσετε την ένταση της φωνής σας για να μιλήσετε με ένα άτομο που βρίσκεται δίπλα σας. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση στο θόρυβο για μεγάλα χρονικά διαστήματα ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην ακοή.
Τι μπορεί να γίνει;
  • Εκτιμήστε τον κίνδυνο βάσει της συγκεκριμένης κατάστασης, εφαρμόστε σχέδιο για την εξάλειψη ή τη μείωσή του και ενημερώστε σχετικά το προσωπικό
  • Απομακρύνετε οποιονδήποτε επικίνδυνο θόρυβο από το χώρο εργασίας.
  • Φοράτε κατάλληα προστατευτικά μέσα κατά του θορύβου.
 
Επικίνδυνες ουσίες
Οι επικίνδυνες ουσίες είναι δυνατόν να προκαλέσουν τραυματισμό ή ασθένεια, εάν ένα άτομο έρθει σε επαφή με αυτές ή δεν τις χρησιμοποιήσει σωστά. Στον τομέα των ξενοδοχείων και των εστιατορίων (HORECA), πολλές ουσίες αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τους υπαλλήλους, όπως τα υγρά για τα πιάτα, τα απορρυπαντικά πλυντηρίου πιάτων και τα πρόσθετα ξεβγάλματος, τα προϊόντα καθαρισμού σωλήνων, τα καθαριστικά φούρνου, τα απολυμαντικά, τα καθαριστικά τουαλέτας, η χλωρίνη, τα αποστειρωτικά και τα αφαλατικά υγρά. Οι συνηθέστεροι κίνδυνοι είναι η επαφή των ουσιών αυτών με το δέρμα ή τα μάτια και η εισπνοή ή η κατάποσή τους. Πολλά χημικά καθαριστικά είναι επικίνδυνα επειδή είναι διαβρωτικά και είναι δυνατό να προκαλέσουν εγκαύματα στο δέρμα και τα μάτια εάν πέσουν στο σώμα. Χωρίς τους κατάλληλους ελέγχους, ορισμένα από αυτά είναι δυνατό να προκαλέσουν δερματίτιδα (ξηρό, ερεθισμένο, λεπιοειδές δέρμα) ή άλλους δερματικούς ερεθισμούς, άσθμα και αναπνευστικά προβλήματα. Στις αιτίες της δερματίτιδας περιλαμβάνεται και η επαφή με ορισμένες τροφές: τους χυμούς φρούτων και λαχανικών, τις πρωτεΐνες που περιέχονται στο ψάρι, τα οστρακόδερμα, το κρέας και το αλεύρι. Μια άλλη πηγή ερεθιστικών ή βλαβερών ουσιών είναι ο καπνός μαγειρέματος και ο "καπνός από δεύτερο χέρι".
Τι μπορεί να γίνει;
  • Εκτιμήστε τον κίνδυνο βάσει της συγκεκριμένης κατάστασης, εφαρμόστε σχέδιο για την εξάλειψη ή τη μείωσή του και ενημερώστε σχετικά το προσωπικό
  • Οι παράγοντες καθαρισμού πρέπει να φυλάσσονται μόνο μέσα σε δοχεία των οποίων το σχήμα ή η ονομασία καθιστά σαφές ότι το περιεχόμεό τους δεν πρέπει να συγχέεται με τροφή. Τα δοχεία στα οποία φυλάσσονται οι παράγοντες καθαρισμού πρέπει να σημαίνονται κατά τρόπο ώστε να μπορούν όλοι οι χρήστες να αναγνωρίζουν τον κίνδυνο.
  • Όταν χρησιμοποιείτε επικίνδυνους παράγοντες καθαρισμού, πρέπει να φοράτε προστατευτικό εξοπλισμό. Ο προσωπικός προστατευτικός εξοπλισμός πρέπει να περιλαμβάνει προστατευτικές μάσκες ή γυαλιά ασφαλείας, ενδεχομένως μέσα προστασίας της αναπνοής, προστατευτικά γάντια, ποδιά και μπότες ασφαλείας από ελαστικό.
  • Πρέπει να παρέχονται οδηγίες χρήσης που να ορίζουν τους κινδύνους που εγκυμονούν οι επικίνδυνοι παράγοντες καθαρισμού για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθώς επίσης τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και οι κανόνες συμπεριφοράς.
  • Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία των εργαζομένων από τον "καπνό από δεύτερο χέρι" είναι η δημιουργία χώρων στους οποίους απαγορεύεται το κάπνισμα. Εάν δεν είναι δυνατό αυτό, ένα καλό σύστημα εξαερισμού είναι δυνατό να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.
 
Πεπιεσμένο αέριο χρησιμοποιούμενο σε συσκευές αναρρόφησης ποτών 
Στον τομέα των ξενοδοχείων και των εστιατορίων (HORECA), το πεπιεσμένο αέριο χρησιμοποιείται ευρέως στις συσκευές αναρρόφησης ποτών. Οι συσκευές αυτές περιλαμβάνουν φιάλες πεπιεσμένου αερίου με σωληνώσεις, καθώς και εξοπλισμό ελέγχου και ανάμιξης. Σε πολλά εστιατόρια και παμπ, οι εγκαταστάσεις αερίου και οι φιάλες πεπιεσμένου αερίου βρίσκονται σε κελάρια με ανεπαρκή εξαερισμό. Το άζωτο, το διοξείδιο του άνθρακα και, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ο πεπιεσμένος αέρας χρησιμοποιούνται ως αέρια αναρρόφησης. Το διοξείδιο του άνθρακα, ένα άοσμο και άχρωμο αέριο που εκτοπίζει το οξυγόνο, είναι το συχνότερα χρησιμοποιούμενο. Ανάλογα με τη συγκέντρωση του αερίου και τη διάρκεια της έκθεσης, οι εργαζόμενοι ενδέχεται να υποφέρουν από πονοκεφάλους, εφίδρωση, γρήγορη αναπνοή, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, λαχάνιασμα, σκοτοδίνη, διανοητική κατάθλιψη, οπτικές διαταραχές και τρέμουλο. Σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, το οξυγόνο εκτοπίζεται οδηγώντας σε έλλειψη οξυγόνου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της κριτικής ικανότητας, απώλεια των αισθήσεων, ακόμη και θάνατο.
Χειρισμός διοξειδίου του άνθρακα — τραγικές συνέπειες
Μια γαμήλια δεξίωση διοργανώνεται στο περίπτερο μιας τοπικής αθλητικής λέσχης. Ο εργοδότης δεν επιστρέφει μετά την αλλαγή της φιάλης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και ο σερβιτόρος τον βρίσκει αναίσθητο στο κελάρι. Δύο καλεσμένοι, οι οποίοι καλούνται σε βοήθεια, πηγαίνουν στο κελάρι και χάνουν και αυτοί τις αισθήσεις τους. Δύο ακόμη καλεσμένοι, που προσπαθούν να εισέλθουν στο κελάρι από μια δεύτερη πόρτα, μόλις που καταφέρνουν να βγουν. Η τραγική κατάληξη: τρεις νεκροί και δύο σοβαρά τραυματισμένοι.
Τι μπορεί να γίνει;
  • Εντοπίστε τους κινδύνους και διενεργήστε εκτίμηση των κινδύνων για όσα άτομα εισέρχονται ή εργάζονται σε κελάρια. Ο εργοδότης πρέπει να βοηθήσει το προσωπικό να κατανοήσει τους ειδικούς κινδύνους που σχετίζονται με το αέριο.
  • Εγκαταστήστε νέους υποδοχείς διοξειδίου του άνθρακα στο επίπεδο του εδάφους σε ανοιχτή περιοχή. Όπου είναι δυνατό, μετεγκαταστήστε τους υπάρχοντες σταθμούς πλήρωσης πάνω από το επίπεδο του εδάφους.
  • Όπου ενδέχεται να υπάρξει σημαντική διαρροή περίσσειας αερίου, φροντίστε να υπάρχει κατάλληλος αερισμός ώστε να διατηρήσετε ασφαλή την ατμόσφαιρα και εγκαταστήστε σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης αερίων με προειδοποιητικό συναγερμό. Το σύστημα αυτό πρέπει να λειτουργεί σε συνεχή βάση και να έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προειδοποιεί ένα άτομο με ακουστικό ή οπτικό σήμα συναγερμού προτού εισέλθει στην περιοχή κινδύνου. 
  • Τοποθετείτε κατάλληλη προειδοποιητική σήμανση γύρω από τις περιοχές όπου ενδέχεται να παρατηρηθούν υψηλές συγκεντρώσεις του αερίου.
  • Φροντίστε ώστε να είναι κατάλληλος ο φωτισμός.
  • Η πρόσβαση σε χώρους που τελούν υπό περιορισμό πρέπει να επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στο προσωπικό που έχει οριστεί για αυτόν το σκοπό. Οι υπάλληλοι που χειρίζονται τις εγκαταστάσεις διανομής αερίου πρέπει να εκπαιδεύονται κατάλληλα ώστε να τηρούν τις οδηγίες των προμηθευτών.
  • Πραγματοποιήστε ειδικές ρυθμίσεις για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και εκπαιδεύστε τους εργαζόμενους στις αντίστοιχες διαδικασίες.
  • Η παροχή πρέπει να ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε ο αριθμός και το μέγεθος των φιαλών πεπιεσμένου αερίου να διατηρούνται στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο.
  • Επιθεωρείτε και συντηρείτε το σύνολο των σωλήνων, συστημάτων σωλήνων και εξαρτημάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα και συντηρείτε το σύστημα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Πρέπει να διενεργείται ετήσια επιθεώρηση από ανάδοχο με επαγγελματική γνώση του αντικειμένου.
 
Εργασία σε θερμό εργασιακό περιβάλλον
Οι εργαζόμενοι στον τομέα των ξενοδοχείων και των εστιατορίων (HORECA) κινδυνεύουν από θερμικές παρενοχλήσεις όταν εκφορτώνουν προμήθειες, εργάζονται σε κουζίνες και σερβίρουν πελάτες. Στις κουζίνες, το μαγείρεμα καθιστά θερμό και υγρό το περιβάλλον. Το καλοκαίρι η κατάσταση επιδεινώνεται. Η υπερβολική έκθεση σε θερμό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει πλήθος διαταραχών. Τα εξανθήματα από θερμότητα και η λιποθυμία είναι τα πρώτα συμπτώματα που υποδηλώνουν θερμική επιβάρυνση. Αν οι θερμικές παρενοχλήσεις δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο σώμα, οδηγώντας σε θερμοπληξία, εξάντληση του οργανισμού από την υπερβολική θερμοκρασία του περιβάλλοντος και θερμικές κράμπες.
Τι μπορεί να γίνει;
  • Εκτιμήστε τον κίνδυνο βάσει της συγκεκριμένης κατάστασης, εφαρμόστε σχέδιο για την εξάλειψη ή τη μείωσή του και ενημερώστε σχετικά το προσωπικό
  • Εγκαταστήστε σύστημα γενικού εξαερισμού. Ο κλιματισμός του χώρου ή ο τοπικός εξαερισμός με ψυχρό αέρα ίσως είναι χρήσιμοι. Στις επαγγελματικές κουζίνες, ο αερισμός εκτόπισης είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση τη θερμοκρασίας και τον περιορισμό του καπνού μαγειρέματος που περιέχει επικίνδυνες ουσίες.
  • Χρησιμοποιείτε επαγωγικό μαγείρεμα, δηλαδή μαγείρεμα με "ψυχρή θερμότητα" βασισμένο στη χρήση μαγνητικών πεδίων. Δεν υπάρχει ανοιχτή φλόγα.
  • Μειώστε την υγρασία χρησιμοποιώντας σύστημα κλιματισμού και αφυγραντήρες και ελαττώνοντας τις πηγές υγρασίας, παραδείγματος χάριν τα ανοιχτά υδατόλουτρα, τις ανοιχτές σωληνώσεις και τις βάνες ατμού που παρουσιάζουν διαρροή.
  • Ο εγκλιματισμός μπορεί να μειώσει τη θερμική επιβάρυνση.
  • Επιτρέπετε διαλείμματα σε ψυχρότερα σημεία ώστε να μειωθούν οι θερμικές παρενοχλήσεις. 
  • Στα θερμά εργασιακά περιβάλλοντα, πρέπει να περιορίζονται οι απαιτήσεις σε μυϊκή δύναμη ώστε να αποφεύγεται ο άσκοπος χειρωνακτικός χειρισμός.
  • Φροντίστε ώστε να υπάρχει δροσερό πόσιμο νερό κοντά στο χώρο εργασίας έτσι ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να αναπληρώνουν την απώλεια υγρών.
  • Φοράτε προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό. Πρέπει να παρέχονται δροσερά και άνετα ρούχα, κατασκευασμένα από υλικό που αναπνέει, όπως για παράδειγμα το βαμβάκι, ώστε να κινούνται ελεύθερα οι εργαζόμενοι και να εξατμίζεται ο ιδρώτας.
  • Ενημερώστε τους υπαλλήλους σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η εργασία σε θερμό εργασιακό πειβάλλον και σχετικά με τα οφέλη της διεξαγωγής κατάλληλων ελέγχων και της χρήσης κατάλληλων εργασιακών πρακτικών.

Κίνδυνοι πυρκαγιάς
Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς στον τομέα των ξενοδοχείων και των εστιατορίων (HORECA), ιδιαίτερα στις κουζίνες, όπου υπάρχουν αέρια, γυμνές φλόγες, ζεστά λίπη και εύφλεκτες ουσίες.
Τι μπορεί να γίνει;
  • Εκτιμήστε τον κίνδυνο βάσει της συγκεκριμένης κατάστασης, εφαρμόστε σχέδιο για την εξάλειψη ή τη μείωσή του και ενημερώστε σχετικά το προσωπικό
  • Διατηρείτε τον ηλεκτρικό εξοπλισμό σε καλή κατάσταση και ελέγχετέ τον σε τακτική βάση. 
  • Εξοπλίστε τις φριτέζες με θερμοστάτες, ώστε να αποφύγετε την υπερθέρμανση.
  • Καθαρίζετε τα φίλτρα συγκράτησης λιπαρών ουσιών, τους απορροφητήρες και τα φίλτρα τους. 
  • Επισημαίνετε τις οδούς διαφυγής και τις εξόδους κινδύνου και απομακρύνετε τυχόν εμπόδια από αυτές.
  • Εφοδιαστείτε με πυροσβεστήρες και ελέγχετέ τους σε τακτική βάση.
  • Εγκαταστήστε αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης και σύστημα ψεκασμού ύδατος. 
  • Βεβαιωθείτε ότι οι υπάλληλοι συμμετέχουν στην εκπαίδευση πυρασφάλειας.
Ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι
Οι παράγοντες ψυκοινωνικών κινδύνων συνδέονται με τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας και τις διανοητικές απαιτήσεις της. Οι αντιφατικές απαιτήσεις, η έλλειψη ελέγχου επί της εργασίας και η έλλειψη στήριξης από τους συνεργάτες ή τους προϊσταμένους αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου. Οι πολλές ώρες εργασίας, κυρίως τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα, αποτελούν πηγή έντασης για τους εργαζόμενους στον τομέα των ξενοδοχείων και των εστιατορίων (HORECA). Η επικοινωνία με δύσκολους πελάτες μπορεί να οδηγήσει σε στρες, ακόμη και σε παρενόχληση ή βία. 
Η υπερωριακή απασχόληση στον τομέα των ξενοδοχείων και των εστιατορίων (HORECA)
  • Το 47,5% των εργαζομένων εργάζονται 10 ώρες ή περισσότερο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Οι υπάλληλοι εργάζονται κατά μέσο όρο 43,4 ώρες την εβδομάδα.
  • Το 71% αυτών εργάζονται το απόγευμα, μεταξύ 6.00 μμ και 10.00 μμ.
  • Το 45% εργάζονται τη νύχτα, μεταξύ 10.00 μμ και 5.00 πμ.
  • Το 83% εργάζονται το Σάββατο και το 69% την Κυριακή.
  • Το 36% λένε ότι οι ώρες εργασίας τους δεν ταιριάζουν με τις οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις τους.
Πηγή: European Survey on Working Conditions, 2000 και 2002.
Τι μπορεί να γίνει;
  • Εκτιμήστε τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια εντός του χώρου εργασίας και ακολούθως, όπου είναι δυνατό, βελτιώστε τα πρότυπα εργασίας.
  • Μειώστε τις υπερωρίες και το ακανόνιστο ωράριο.
  • Εισαγάγετε το ευέλικτο ωράριο και την παιδική μέριμνα ώστε να βοηθήσετε τους εργαζόμενους να επιτύχουν την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
  • Πειρορίστε τον φόρτο εργασίας αναδιανέμοντας καθήκοντα.
  • Ενθαρρύνετε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων.
  • Βελτιώστε την ασφάλεια των εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με πελάτες και εκπαιδεύστε τους στο χειρισμό δύσκολων και επιθετικών πελατών.
υ.γ. Όλα αυτά ωραία, αλλά πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι και αυτό το είδος έχει καταργηθεί στην Ελλάδα.


Πηγή Τομέας των ξενοδοχείων και των εστιατορίων (HORECA)

Αποστολή / Αποθήκευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ.

Μ.Μ.Ε.

Εφημερίδες

ΡΕΘΥΜΝΟ

Κρητικής Επιθεώρησης Ρεθεμνιώτικα Νέα Ρεθεμνιώτικη Αγορά Το Ρεθυμνο > Ρεθεμνιώτικες αγγελίες

ΚΡΗΤΗ

Αγωνας της Κρητης ΚΗΡΥΚΑΣ Νέος Κήρυκας Μεσόγειος, Νέα Κρήτη, Νέοι Ορίζοντες, Πατρίς Η ΤΟΛΜΗ Χανιώτικα Νέα

ΑΘΗΝΑ

Πρωινές Εφημερίδες

Traffic H Αυγή H Καθημερινή Η Νίκη O Λόγος Ριζοσπάστης Το Βήμα

Απογευματινές Εφημερίδες

Espresso Αδέσμευτος Τύπος Απογευματινή Αυριανή Έθνος Ελεύθερη Ώρα Ελεύθερος Eλεύθερος Τύπος Ελευθεροτυπία Εστία

Η Απόφαση

City Press

Η Βραδυνή Η Χώρα Τα Νέα

Κυριακάτικες Εφημερίδες

Espresso της Κυριακής Αδεσμευτος Τύπος Απογευματινή της Κυριακής Αυριανή Kυριακάτικη Έθνος της Κυριακής Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής Η Βραδυνή της Κυριακής Η Καθημερινή της Κυριακής Η Κυριακάτικη Αυγή Η Νίκη της Κυριακής Η Χώρα της Κυριακής Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία Ο Λόγος της Κυριακής Ριζοσπάστης Το Βήμα της Κυριακής Τύπος της Κυριακής

Εβδομαδιαίες Εφημερίδες

Press Time Το Ποντίκι Πριν To Άρθρο Το Πρώτο Θέμα Το Παρόν Η Εποχή Άλφα Ένα Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου Παρασκευή+13 Athens News

Οικονομικές Εφημερίδες

Η Αξία Εξπρες Ευρωεπιχειρηματική Οικονομία Ημερησία Η Ναυτεμπορική Ισοτιμία Κέρδος Ο Μέτοχος & Επενδύσεις Οικονομία

Ο Κόσμος του Επενδυτή Σύμβουλος Χρηματιστηρίου Χρηματιστήριο Χρήμα Τρίτη

Αθλητικές Εφημερίδες

Derby Sports Goal News Score Live Sport Day Sport Time Αθλητική Ηχώ Nova Sports

Sport Net

Sport.gr

O Φίλαθλος Πρωταθλητής To Φως των Σπορ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πρωινές Εφημερίδες

Μακεδονία Αγγελιοφόρος Αυριανή Μακεδ-Θράκης Εγνατία Η Εφημερίδα των Πολιτών

Απογευματινές Eφημερίδες Τύπος της Θεσσαλονίκης

Κυριακάτικες Εφημερίδες

Μακεδονία Κυριακής Αγγελιοφόρος της Κυριακής Αυριανή Μακεδ.-Θράκης Τύπος της Θεσσαλονίκης Κυριακής

Αθλητικές Εφημερίδες

Σπορ του Βορρά Metrosport Αθλητική Μακεδ-Θράκης

Αθλητικές της Δευτέρας

Metrosport Δευτέρας Αθλητική Μακεδ-Θράκης Σπορ του Βορρά Κυριακής

Πρακτορεία Ειδήσεων

Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) Associated Press Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) European Pressphoto Agency (EPA) Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (EFE) Ιταλικό Πρακτοτείο Ειδήσεων (ANSA) Πρακτορείο Ειδήσεων REUTERS Ρώσικο Πρακτορείο Ειδήσεων (ITAR-TASS) Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ANADOLU)

Περιοδικά

2 Tροχοί Magazine 4 Tροχοί Magazine 7 Μέρες TV Αθηνόραμα Άμυνα & Διπλωματία Αρμονία Aρχαιολογία (Archeology) Αστρα & Όραμα Αστρολόγος

BEST magazine Γαιόραμα-Experiment Γεύση Δίφωνο Εγώ ΕΥΖΗΝ Εφοπλιστής Ιδανικό Σπίτι ΚΛΙΚ

Magazino Μετρό ΟΙΚΙΑ Παιδί και Νέοι Γονείς Πτήση Σινεμά Arkas Auto Τρίτη Car and Driver Car Cosmopolitan DIVA domino Down Town Drive ELLE Esquire Exodos Focus Forma Free GEO Glamour Hair & Style Harpers Bazaar Hello InStyle Life & Style Lucky ΜΑΧ Maxim Men Men’s Health Metro Mototech National Geographic Nemecis NetLife Ezine Nitro OK Out of Limits PC World Penthouse Pink Woman Prevention Real Simple Status TV Zapping Vogue Voyager Yachts

Τηλεοπτικά Κανάλια

ΕΤ1 ΝΕΤ ΕΤ3 ANT1 MEGA CHANNEL ALPHA TV STAR CHANNEL ALTER CHANNEL MAD ΒΟΥΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣH ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV 902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΚΑΪ FILMNET SUPERSPORT NOVA EXTRA 3 EΡT WORLD EΡΤ ΨΗΦΙΑΚΗ

Γερμανία

Frankfurter Allgemeine Zeitung Der Spiegel Der Tagesspiegel Die Welt Die Zeit Morgenpost Saarbruecker Zeitung Schweriner Volkszeitung Schwδbisches Tagblatt Tόbingen Stern Online Sόddeutsche Zeitung Die Tageszeitung Wochenpost Focus Rheinische Post Online

Αγγλία

East Cambridgeshire The Times Financial Times The Telegraph The Economist The Guardian news The Observer London Evening Standard/Business Day The Cambridge News The Independent BBC Ελληνική Υπηρεσία

Ρωσία

St Petersburg Times Vladivostok News Russia Today OMRI Daily Digest Nezavisimaya Gazeta The St. Petersburg Echo Ogonyok National News Service Inostranets Expert Komsomolskaya pravda

Ιταλία

Agenda Mir Il Piccolo Sicilia L’Unione Sarda La Nuova Sardegna Il Tirreno

Γαλλία

DNA Lyon Capitale Magnet Le Monde International Herald Tribune

Ιρλανδία

The Irish News Irish Times Western People Munster Express The Galway Advertiser The Belfast Telegraph

Ολλανδία

Rotterdams Dagblad Leidsch Dagblad Eindhovens Dagblad De Gelderlander Brabants Nieuwsblad The Netherlander

‘Αλλα

United Nations News ReliefWeb International Committee of the Red Cross Balkan Information Exchange

Αυστραλία

ABC News Business Sydney Online Australian Sydney Morning Herald The Age The Australian Financial Review The Weekend Independent

Καναδάς

Le Journal de Montrιal Yukon News The Spectator Hudson Gazette The International Teletimes Les notaires Berube Le Droit La Libertι The Review The Stanstead Journal The Toronto Star Vancouver Echo

Ηνωμένες Πολιτείες

Alameda Times-Star The Argus The Morning News of Northwest Arkansas The Baltimore Sun The Berkshire Eagle The Boston Globe Chapel Hill News Charlotte Observer The Chicago Tribune The Chicago Sun-Times The Christian Science Monitor The Cleveland Plain Dealer Crains Chicago Business The Daily Review The Dallas Morning News The Denver Post The Detroit News Herald-Sun The Houston Chronicle The Los Angeles Times Louisville Courier Journal Lowell Sun The Miami Herald The Milwaukee Journal Sentinel The New York Times Northwest Arkansas Times The Oakland Tribune The Park Record The Philadelphia Inquirer The San Francisco Examiner The San Jose Mercury News San Mateo County Times The Seattle Times The Star Tribune The Tampa Tribune Tri-Valley Herald USA Today The Village Voice The Washington Post The Washington Times C-SPAN The York Dispatch The York Sunday News

Ινδία

Afternoon Despatch & Courier Andhra Today AndhraBhoomi Bharat Samachar Business Line Calcutta Online Dainik Jagran The Deccan Chronicle Deccan Herald Dinamani Economic Time

Νέα Ζηλανδία

New Zealand InfoTech Weekly Online Christchurch Press

Χόνγκ Κόνγκ

Ming Pao Asia Times Hong Kong Standard South China Morning Post

Κατάλογοι Μ.Μ.Ε

World’s Online media Newspapers Kidon Media Link Virtual Daily News

‘Αλλα

United Nations News ReliefWeb International Committee of the Red Cross

Παγκόσμια

Agence France-Presse BBC News Prospects CNN Radio Free Europe/Radio Liberty National Geographic

Ραδιοφωνικές Συχνότητες

87.70Εν Λευκώ 88.00 Κλικ FM live

88.10 Oasis FM live

88.30 Village FM 88.90 Jeronimo Groovy 89.50 Εκκλησία της Ελλάδος live

89.80 Soho live

90.10 902 Αριστερά στα FM

90.70 Capital live 92.00 Galaxy 92 92.30 Λάμψη 92.60 Best live

92.90 Kiss FM live

93.20 Orange live

93.60 Kosmos live

94.00 Επικοινωνία FM live

94.30 X FM live

94.60 Super Σπορ FM live

94.90 Ρυθμός live

95.20 Athens Radio DJ live

95.90 FLY radio 959 live

96.00 Flash 96.30 Red live

96.90 Rock FM live

97.20 Antenna live

97.50 Love Radio live

97.70 Βερόνικα 98.30 Αθήνα 984 live

98.90 Alpha News 99.20 Μελωδία live

100.30 Σκάι live

101.30 Δίεση 101.80 ΕΡΑ ΣΠΟΡ live

102.00 TEAM FM live

102.20 Sfera live

102.50 Nitro 103.30 Radio Gold 103.70ΕΡΑ Χανίων

105.5 Στο Κόκκινο live

106.20 MAD Radio 106,2 live

106.80 Cool Fm live

Twitter