Αριθ. Πρωτ 5339.
Θέμα: Πάγωμα Κλαδικών συλλογικών συμβάσεων Εργασίας και κατάργηση της επέκτασης και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης.
Κυρίες - οι Βουλευτές,
Με τις πρόσφατες εξαγγελίες των μνημονικών κυβερνητικών επιλογών υπό την πίεση και τους εκβιασμούς της τρόικας, θα κληθείτε για ακόμη μια φορά να νομιμοποιήσετε με την ψήφο σας το πλέον καθοριστικό χτύπημα διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, με την ουσιαστική ακύρωση των Κλαδικών Σ.Σ.Ε., ασπίδα προστασίας θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Εκπροσωπούμε τον τομέα του Τουρισμού - Επισιτισμού, τον πλέον ανασφαλή κλάδο της οικονομίας, με το χαοτικό περιβάλλον των 10.000 περίπου Ξενοδοχείων και των 150.000 Επισιτιστικών κάθε είδους καταστημάτων.
Οι 600.000 περίπου εργαζόμενοι στον Τουρισμό βιώνουν από χρόνια τη βιαιότητα των εργοδοτικών πρακτικών με πρόσχημα και εργαλείο την οικονομική κρίση και προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια πλήρως απορυθμισμένη εργασιακή αγορά.
Πλέον η επερχόμενη κατάλυση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης των συλλογικών συμβάσεων θα σηματοδοτήσει την δυνατότητα υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων και τις μέσω αυτών ανεξέλεγκτες και απότομες μειώσεων μισθών.
Θα διαμορφωθεί ταχύτατα μια εργασιακή ζούγκλα με μισθολόγια πολλών ταχυτήτων, με τις επιχειρήσεις να καθίστανται ανεξέλεγκτες ως προς τις μισθολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Στην πράξη θα ακυρωθεί και ο ρόλος των μηχανισμών ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και των ελεγκτών του ΙΚΑ.
Εξάλλου θα διαμορφωθούν και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων και θα εκδηλωθούν φυγόκεντρες τάσεις μεταξύ των μελών των εργοδοτικών Οργανώσεων αλλά και των Συνδικάτων ακυρώνοντας τον ρόλο τους.
Οι συνέπειες θα είναι δραματικές για τους ήδη ανασφαλείς και κακοπληρωμένους συναδέλφους μας, αφού όπως υπολογίζει και η Βουλευτής κα. Λ. Κατσέλη η κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης θα επιφέρει έως και 50% μείωση στους μισθούς τους, θα αφαιρέσει από 4,5-13,5 δισ Ευρώ από την ελληνική Οικονομία, θα προκαλέσει μείωση κατά 2,09 – 6,26% του ΑΕΠ, καθώς και θα οδηγήσει σε ύφεση μεγαλύτερη του 5% το 2012.
Με βάση τα παραπάνω ευελπιστούμε ότι η κα Κατσελή αλλά και όλοι εσείς οι εκπρόσωποι του Λαού στο Εθνικό Κοινοβούλιο, δεν θα συναινέσετε με την ψήφο σας ώστε να καταστούν οι εργαζόμενοι έρμαια των βουλιμικών διαθέσεων πολλών εργοδοτών, που ως άλλοι δοσίλογοι συνεργάζονται με την τρόικα και ισοπεδώνουν μέρα με την μέρα τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Μια γενικευμένη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα πέραν της αδικίας που εμπεριέχει με την καταστρατήγηση του εργατικού αλλά και του συνταγματικού πλαισίου που περιβάλλει τις συλλογικής συμβάσεις, ακυρώνει το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης και τις υπερνομοθετικής ισχύος Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, βγάζει τους Έλληνες εργαζόμενους εκτός ευρωπαϊκής προστασίας και ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, αλλά κυρίως σπρώχνει την Οικονομία όλα και πιο βαθιά στο καθοδικό σπιράλ της ανεργίας και της ύφεσης.
Την ύστατη αυτή ώρα καλείστε να αναλάβετε τις ιστορικής ευθύνες που σας αναλογούν και να μην συντελέσετε στην παραπέρα ισοπέδωση της Κοινωνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου